De winnaar van de VAN INnovatie award 2019 is…

De categorie Secundair onderwijs met Wim Van Buggenhout van GTI Londerzeel met het project: ‘Een STEM voor algen’ 


Wim Van Buggenhout kwam samen met een student uit zijn klas van vorig jaar het project “Een stem voor algen” toelichten. Dit project voor het secundair onderwijs illustreert hoe algen volledig binnen STEM (Science – Technology – Engineering – Mathematics) passen. Het is een groots vakoverschrijdend project voor de leerlingen van de studierichting ‘Industriële Wetenschappen’ (‘IW’), voor de derde graad. Het is de bedoeling dat de leerlingen in een zelfgemaakte groeibox algen kweken in gecontroleerde omstandigheden om zo de optimale groeiparameters van verschillende algensoorten te achterhalen.

Er werd voor dit project gekozen omdat het de verschillende aspecten van STEM uitgebreid aan bod komen. Zo hanteren de leerlingen de wetenschappelijke onderzoeksmethode (STEM), maken ze zelf de groeibox voorzien van o.a. led-strips en temperatuursensoren (STEM) en bestuderen ze bijvoorbeeld de algengroei, die volgens een exponentiële curve verloopt (STEM).

Je kan zijn presentatie hier raadplegen.

Wim en een collega vertrekken 28/10 naar Finland en zullen er een fijn videoverslag van maken.

Ook van de andere finalisten kun je de presentaties raadplegen.

Finalist in de categorie basisonderwijs: Lien Verheyen. Bekijk hier haar presentatie.

Finalist in de categorie leraar in opleiding: Jochen Van der Stighelen. Bekijk hier zijn presentatie.

Lien Verheyen

Jochen Van der Stighelen

Onze jury en finalisten

Onze jury en finalisten

Volgend jaar hopen we uiteraard op opnieuw veel prachtige inzendingen. Wil je op de hoogte blijven over de VAN INnovatie award 2020? Schrijf je dan in voor de mailinglijst via onderstaande knop.

Categorieën: Nieuws